Ull

 Ull och framför allt merinoull är alltmer populärt inom friluftslivet.

Olika sorters ull

Ull från får är förstås vanligast. Den slitstarka, lite grövre ullen från de vuxna tamfåren, den mjuka lammullen från den första klippningen av lammen och den fina ullen från de lurviga merinofåren. Men även lamadjur, kashmirgetter, alpacka och andra djurarter kan ge oss ull som stickas till plagg med olika egenskaper och utseende.

Merinoullen dominerar

När det gäller funktionsplagg har merinoull blivit det ledande ullmaterialet. För underställ, sockar, mössor och andra plagg som du bär direkt mot huden passar den extra mjuka ullen från merinofåren bäst, eftersom den inte kliar. Men även som mellanlager och isolerande material används merinoullen alltmer inom friluftsliv.

Fin, krusig ullfiber

Två måttenheter är viktiga när man tittar på ullfiber. Den ena är hur fin, eller tunn, ullfibern är. Diametern – eller grovleken – anges i mikrometer, även kallade mikron. Ett vanligt människohår är cirka 60 mikron, medan fin ull ligger i spannet 17–23 mikron. Den andra aspekten är antalet krusningar per centimeter. Med upp till 40 krusningar per centimeter är merinoullen överlägsen andra ullfibrer.

Ull binder värme

De tunna fibrerna och de täta krusningarna skapar en mängd mikroskopiska luftfickor i tyget. När din kropp avger värme, så byggs ett isolerande, värmande luftlager upp i dessa fickor. (Merinoullen isolerar alltså ungefär på samma sätt som dun och syntetfyllning av hög kvalitet.) De täta krusningarna hindrar samtidigt att värmen leds bort från huden.

Ull värmer även vid fukt

När du svettas transporteras en del fukt vidare ut genom ullmaterialet, men en del stannar också på vägen. Men till skillnad från till exempel bomull, så kan ullen absorbera vätska upp till cirka trettio procent av sin egen torrvikt utan att du upplever den som blöt. Denna unika egenskap är extra bra om du växlar mellan aktivitet och vila, som i skidbacken och sittliften.

Vädra ullplagg

Tycker du att underställ kan lukta illa efter några dagars användning? Då är de sannolikt inte gjorda av merinoull. I ull finns ämnet kreatin som bryter ner illaluktande bakterier. Ullens goda vattenavvisande egenskaper bidrar också till att bakterier inte växer till sig. En annan fördel är att det ofta räcker med att vädra ullplagg, för att eventuell lukt ska försvinna.

Ull – en förnybar råvara

En av ullens stora fördelar är att den är förnybar, eftersom fåren kan klippas flera gånger om året. En viktig aspekt av ullproduktionen är djurhållningen. Inom Naturkompaniet ställer vi tydliga krav på våra leverantörer, t ex får inte ”mulesing” förekomma inom produktionen. Vi vill att både djur, natur och människor inom ullproduktionen tas om hand på ett bra sätt.

Hållbar ull

Ullen är biologiskt nedbrytbar om den inte blandas med syntetmaterial, och den är återvinningsbar. Allt fler företag utvecklar nu lösningar för att ta tillvara på spillmaterial och uttjänta ullprodukter. De arbetar också med att vid tvättning och färgning av råvaran förbruka så lite vatten som möjligt och inte släppa ut farliga ämnen. Ställ frågor om tillverkarna, många gör ett gediget jobb och vill berätta om det

Tvätta ull skonsamt

Ullens naturliga fetthalt är en viktig del av materialets goda egenskaper. Ett vanligt tvättmedel löser upp fett – vilket alltså påverkar ullen negativt. I dag kan många ullplagg tvättas i maskin, men var noga med att följa tvättråden och använd ett ulltvättmedel. Och tvättar du för hand, så låt inte plaggen ligga i blöt för länge. Efteråt kramar du ur vattnet med en handduk, inte genom att vrida ur, och låter plagget plantorka.