Naturen - platsen där inget medlemskap krävs, bara omsorg

Naturen - platsen där inget medlemskap krävs, bara omsorg

Om man bor i en storstad är det lätt att glömma bort att vi är en del av naturen och det ekologiska systemet, naturen har blivit skymd av hus, vägar och annat.
Glädjande nog har jag noterat att det under senaste året så har fler upptäckt  "utelivet" och den glädje naturen ger oss. Tänk så lätt det är att bara hoppa i ett par skor och gå ut i naturen och njuta, men varför är det ibland så svårt? Är det fler än jag som rätt ofta bortprioriterar att gå ut och röra på sig eller att gå till gymmet? Mina andra "måsten" tenderar att dyka upp just som jag hade en tanke om att gå ut. Det är bara att göra det! Tänk också vad skönt det är att slippa stressen av att boka ett pass för att sen trängas med många personer på ett gym.            

Låt oss hoppas att de enklaste av aktiviteter har fått en större prioritet hos många - jag tror det. Jag vill via länken nedan tipsa om ett videoklipp där Julia Roberts berättar om vår relation med Moder Natur, kika och reflektera.    

https://www.youtube.com/watch?v=WmVLcj-XKnM

Ni som vill ta nästa steg in i vandringens underbara värld får nedan lite "värt att veta" från oss på re-adventure. Om ni saknar något i garderoben, hälsa på oss i butiken eller på nätet, vi hjälper dig att lösa dina problem på ett smart sätt. 

1. På fötterna: Det viktigaste är ett par bra kängor som du "går in" med kortare turer innan dina mer äventyrliga vandringar. Välj rätt storlek dvs både rätt längd och bredd. När du provar så ta med de strumpor som du tänker ha på dig under vandringen. Jag använder alltid 2 par istället för en lite tjockare socka. Prova vilket som passar dig bäst och ta god tid på dig!
Om vandringskängorna är i skinn och känns lite obekväma när du provar dem så kommer det ta lite längre tid att gå in dem än om kängorna är i annat material. Över tid anpassar de sig dock till dina fötter.

2. På kroppen: Tänk på att kläderna ska fungera i olika typer av väder. De bästa är plagg som  skyddar mot både vind och väta. Plaggen ska ventilera, torka fort och värma. Vårt tips för det yttersta lagret jacka/byxa är ett tunnare plagg i softshell eller annat vindtätt syntetmaterial. Välj inte plagg av bomull typ t-shirt och jeans, det tar en evighet att få de torra och som ni vet: fuktiga och blöta plagg kyler. Läs gärna vårt tidigare inlägg:  Att klä sig rätt och kläder efter väder där får du tips om vad som funkar bäst vid fysiska aktiviteter. 

3. På ryggen: Lätt är rätt är en bra början, ju tyngre säck desto större behov av vila. Viktigt är att testa att bära ryggsäcken, den ska vara anpassad för din rygglängd. Om du tänker bära tungt så bör du testa säcken med packning så att avbärarbältet hamnar på rätt plats. Om du inte är så lång kan du med fördel prova de modeller som är gjorda för kvinnor. Här är både axelremmar och bältet bättre anpassade. För den kortare dagsturen räcker 30–50 liter, för längre vandring med tex tält behöver du minimum en 60 liters ryggsäck. Det är lätt att packa för tungt, prioritera lättare material i sovsäck, tält & liggunderlag. Efter din vandring kan du skriva ner vad du använde och vad som kom tillbaka ouppackat, det gör packningen snabbare nästa gång. 

Veckans tillsammans blir vi smartare:

Med en ryggsäck på ca 15–20 kilo på ryggen går vi ca 3-5 km/timme, det vill säga en kilometer tar mellan 12 och 20 minuter om vägen är plan. Uppför är en annan femma: räkna minst 10 minuter extra per varje hundratal höjdmeter.

Dela gärna dina tips med oss.

Tillbaka till blogg