vandring secondhand skaljacka

Att klä sig rätt och kläder efter väder

Vi brinner för vandring och alla andra aktiviteter utomhus, vi brinner för bra kvalité och funktion, allt för att du enkelt ska kunna fokusera på din aktivitet. Vi vet att när du klär dig rätt får du en bättre upplevelse oavsett väder. Häng med på vår enkla guide för hur du bäst klär dig.

Innersta lagret: Detta lager närmast kroppen har som uppgift att både värma och transportera bort den fukt som uppstår vid fysisk aktivitetVälj därför material som har förmågan att transportera bort fukt från kroppen. Plagget ska sitta tight och vara tillverkat av ull, syntet eller en blandning av båda. Undvik bomull då det varken har transporterande eller värmande egenskaper. En fuktig kropp blir lätt en kall kropp. 

Mellanlager: Detta lager har som uppgift att vidaretransportera fukt från kroppen så att värmen stannar och du inte blir kall. Det är "luften" i materialet som har den värmande funktionen. Plagget ska sitta lite lösare och vara tillverkat av ull, syntet eller en blandning av båda. Som med det innersta lagret är bomull inte att rekommendera då det varken har transporterande eller värmande egenskaper. En fuktig kropp blir lätt en kall kropp.

Vi väljer gärna en lite tjockare fleece, med eller utan huva. Många bär en tunn dunjacka som mellanlager men värt att tänka på är att en fuktig dunjacka tar lång tid att få torr, den har en kylande effekt när den är blöt. Ett mellanlager kan även fungera som en jacka, allt beroende på vind och temperatur. Vid kallt väder är dubbla mellanlager att rekommendera.  

Yttersta lagret: Detta lager har som främsta uppgift att skydda mot vind och väta samtidigt som lagret ska kunna hålla kvar värmen från de övriga lagren. När du provar så tänk på att plagget ska sitta lite lösare så att du får plats med det som ska bäras under. Andra tips vi vill dela med dig är att kika efter jackor som har dragkedjor under tex armarna så att du enkelt kan reglera värme genom att öppna dem. En huva är aldrig fel, avtagbar eller ej. Den skyddar skönt när det regnar och blåser. Om din jacka eller byxa har varit varit på många äventyr rekommenderar vi att impregnera dem. På så sätt lever dem längre och du bidrar till en cirkulär konsumtion.  

Dela gärna dina erfarenheter med oss, tillsammans blir vi smartare. 

 

Tillbaka till blogg