@medveten_i_stan - Greenfluencer - Annika Sundin

@medveten_i_stan - Greenfluencer - Annika Sundin

Vi på re-adventure vill lyfta personer som precis som vi bidrar till en mer hållbar livsstil. En person som arbetar med just detta är greenfluencern Annika Sundin som inspirerar till medvetet hållbara val på inspirationskontot @medveten_i_stan Här får vi ta del av bakgrunden till varför Annika startade kontot, hur hon ser på hållbarhet i stort. Följ henne för tips och råd hur vi alla kan bli mer hållbara på ett enkelt sätt. Ingen kan göra allt, tillsammans blir vi både starkare och smartare.

Berätta om bakgrunden till ditt konto @medveten_i_stan!

-Jag startade kontot dels eftersom jag insåg att många ännu inte upptäckt hur härligt, viktigt, enkelt och billigt det är att leva hållbart och dels eftersom jag blev helt tokig på hur långsam omställningen går generellt sätt. Jag ville bidra! Tankarna på att sprida hållbar inspiration hade funnits länge, men jag visste inte riktigt hur. Men så vaknade jag en morgon och kände en övertygelse om att köra – och då gjorde jag det. Det är precis så vi ska göra. Agera!

Vad är målet med kontot? 

-Att inspirera till nya val. Målet är att få fler att vakna upp och ta sina egna steg. Vi börjar alla någonstans, vi har gjort olika förändringar och har kommit olika långt. När vi inspirerar varandra öppnas nya världar upp och vi vill förhoppningsvis förändra oss när vi ser alla fördelarna. Det är vår gemensamma plats att leva på och det alla våra handlingar tillsammans  som ger resultat.

Vilka hållbarhetsfrågor driver du?

-Får jag säga alla? Jag ser holistiskt på hållbarhet. Allt hör ihop och jag kan inte välja ut en specifik del. För mig handlar hållbarhet både om att ta hand om sig själv, om andra och vår gemensamma planet. Vi börjar någonstans, tar ett steg och ett till. Men för mig är det viktigt att börja med mig själv. Annars har jag inte kraft att få med mig andra.

Har du ett jobb vid sidan om kontot?

-Ja, jag är egen företagare, specialiserad inom hållbarhets- och förändringskommunikation.

Gick det snabbt att få många följare?

-Jag startade 2019 och har kämpat länge och väl. Jag har växt organiskt och det är lättare sagt än gjort idag. Detta är mitt kall och jag har en aldrig sinande energi, så jag kämpar på. Det viktiga är inte antalet följare, det viktiga är att inspirera och verkligen påverka så att vi blir många som vill ha en mer hållbar livsstil. Men det är klart – om jag når ut till fler så kan jag förhoppningsvis påverka ännu mer.

Behöver man vara perfekt för att ha en hållbar livsstil?

-Svaret är nej! Ingen kan göra allt och ingen är perfekt.  Vi ska inte vara några få som är perfekta, vi ska vara många som ställer om och gör tillräckligt mycket. Vad vi vill ha är framsteg, inte perfektion. Vi kan alla påverka och alla val räknas. Men med detta sagt, vi kan inte gömma oss bakom ”jag sopsorterar”. Bättre än så kan vi. Och vi är många som kan mycket bättre än så! Vi måste bara våga visa det och inspirera andra. Så släpp jante och visa allt bra du gör!  

Kan du berätta lite hur ”hållbar” din vardag är?

-Jag är så hållbar som jag bara kan, använder det som jag redan har, eller köper second hand. Cirkulerar istället för lägger på hög. Byter, hyr och lånar. Använder plånboken som ett vapen och väljer hållbara produkter och företag. Köper grön el och har mina pensions- och sparpengar i hållbara foner. Jag minskar mitt matsvinn genom att köpa lagom med mat, prioriterar närproducerat och ekologiskt. Äter mer och mer grönt och i säsong. Väljer naturliga städ och kroppsprodukter. Flyger minimalt, cyklar och åker elbil. Det finns hur mycket som helst vi kan förändra. Och alla val räknas. Att vi ändrar våra egna vanor är grymt! Men när vi får med oss fler, det är då vi gör verklig skillnad. Så det jobbar jag mycket på.

Vad drömmer du om?

-Att det ska bli lätt att göra rätt för oss konsumenter, att politikerna vaknar nu, agerar på riktigt och slutar snacka. Att de företag som inte har gått över till cirkulära affärsmodeller blir ålagda att ställa om snarast. Att teknikutvecklingen går i ett rasande tempo så att vi kan städa upp i haven och resa utan att påverka miljön.Samt att influencers som vi känner dem idag blir greenfluencers och är med och påverkar för ett bättre liv. Jag vill kunna lämna över en frisk planet till barn och barnbarn och kommande generationer. 

Till sist, vad tycker du att vi på Re-adventure kan göra bättre?

-Jag har länge spått att pre-loved-butiker som er ska ta plats på fina gatan. Och se! Nu är ni där. Det är fantastiskt. Jag gillar verkligen det ni gör och är självklart kund. Ni har tydlig information i butiken kopplad till hållbarhet, fin display och noga utvalt sortiment. Uppskattar att ni finns både online och fysiskt. Som ni hör är jag ett fan! Själva konceptet är bra som det är, men ni måste marknadsföra er hårdare. Alla måste få veta att ni finns!

 

 

Retour au blog